Burgerlijke aansprakelijkheid (BA)

In België bent u wettelijk verplicht om een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten. Veroorzaakt u een ongeval dan dekt deze verzekering de materiële en lichamelijk schade die u aan derden zou veroorzaken. Schade aan je eigen auto is standaard niet gedekt.

Dekking

De dekking en de contractuele bepalingen zijn wettelijk bepaald en dus bij elke verzekeringsmaatschappij hetzelfde. Deze verzekering dekt lang niet alles. De schade aan derden wordt wel vergoed. Derden zijn andere personen dan uzelf als bestuurder van het voertuig. Passagiers zijn dus verzekerd.

Heeft u alleen een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering dan zijn de volgende zaken niet verzekerd:

 • Schade aan het voertuig bij het veroorzaken van een ongeval;
 • Medisch en lichamelijk letsel van de bestuurder bij het veroorzaken van een ongeval;
 • Diefstal, glasbraak en vandalisme aan het voertuig;
 • Schade aan het voertuig bij een vluchtmisdrijf;
 • Erelonen advocaat en gerechtskosten;

Wilt u meer verzekeren dan kunt u kiezen voor de volgende verzekeringen:

Premie

Hoe veiliger je rijdt, hoe minder je betaalt

 • Veilige bestuurders krijgen sneller premiekortingen met het bonus-malussysteem. Door dat systeem wordt de hoogte van de premie van je aansprakelijkheidsverzekering mee bepaald door een bonus (korting) als beloning bij schadevrij rijden en een malus als je voor een schadegeval aansprakelijk bent.
   
 • Wanneer je als goede bestuurder na 3 jaar schadevrij rijden toch een ongeval veroorzaakt en je voertuig zich in de beste graad van het bonus-malussysteem bevindt, zal je premie niet stijgen dankzij ons jokersysteem.
  Als je van ons een joker krijgt, houdt KBC Verzekeringen namelijk geen rekening met het eerstvolgende schadegeval waarbij je in fout bent. We zetten je joker automatisch in, zodat je bonus-malusgraad en je premie van je verplichte aansprakelijkheidsverzekering niet verhogen.

De hoogte van de premie wordt door verschillende factoren bepaald. Niet alleen het rijverleden speelt een belangrijke rol hierin. Bij de bepaling van de premie spelen ook nog andere factoren een rol, zoals : 

 • Hoeveel jaar hebt u uw rijbewijs al?
 • Woont u in de stad of op het platteland?
 • Waarvoor gebruikt u de wagen? Enkel privé of ook beroepsmatig?
 • Heeft u een tweedehandsvoertuig?

U krijgt zo een autoverzekering op maat. Het is overigens ook belangrijk om bij uw keuze voor een verzekering niet alleen te kijken naar de hoogte van de premie. Het verschil zit vaak in de service en extra voordelen die worden aangeboden.

Contact

Wij helpen u graag bij het kiezen van de juiste verzekering. Neem daarom vrijblijvend contact met ons op.

Vraag nu uw offerte aan

Ik heb het Privacy beleid gelezen en ga hiermee akkoord